KISS/KIDD

Tijdens de bevalling

Tijdens de bevalling maakt het kindje een rotatie van de wervelkolom. Deze rotatie kan soms niet helemaal afgemaakt worden, terwijl deze wel is ingezet. Dit doet zich bijvoorbeeld voor bij snelle bevallingen, keizersnede, tangverlossing. Of de rotatiebeweging wordt juist geremd bij een te hoge druk, bijvoorbeeld langdurige bevallingen.

Rotatieachterstand

Veelal blijven de hoge nekwervels achter bij deze draaibeweging. Deze rotatieachterstand kan voor altijd aanwezig blijven. Een mens heeft het vermogen dusdanig te compenseren dat de hinder van de bewegingsbelemmering lijkt te zijn opgelost. Hierdoor kunnen er op latere leeftijd alsnog klachten aan gewrichten ontstaan.

Indien de baby een rotatieprobleem heeft in de hoge nekwervels uit zich dat meestal in asymmetrie en/of een voorkeurshouding. Het hoofdje raakt afgeplat door de eenzijdige ligging. Bovendien heeft het baby-tje een onaangenaam gevoel van verwringing dat zich kan uiten in overmatig huilen of andere overprikkelingsverschijnselen.

Behandeling

Na een intake en onderzoek wordt er overlegd over de mogelijkheden tot eventuele behandeling en adviezen.

Tijdens de behandeling wordt er een eenvoudige uiterst korte en voorzichtige mobilisatie gegeven waardoor de belemmering wordt opgeheven. Je kunt ook zeggen dat de ingezette rotatie wordt afgemaakt.

Meer informatie over KISS/KIDD op www.kiss-kinderen.nl

Therapeut

De behandeling van KISS/KIDD is specialisatie van manuele therapie. Max Borg (1946) behandelt in onze praktijk babytjes met het KISS-syndroom. Er wordt altijd samengewerkt met een kinderfysiotherapeut. In de stad Utrecht werken we nauw samen met de kinderfysiotherapeuten van de praktijk aan de Balijelaan.

Max BorgMax Borg (1946)

In 1973 studeerde ik als fysiotherapeut en in 1977 als manueel therapeut. In de praktijk ben ik ook werkzaam als manueel therapeut op haptonomische basis.

Sedert 1974 ben ik ook verbonden als docent aan de Hogeschool van Utrecht. De laatste jaren houd ik me daar vooral bezig met het begeleiden van studenten in de laatste fase van hun opleiding: het schrijven van een artikel en houden van een referaat. Zonder dit direct bij naam te noemen is de haptonomie in mijn werkwijze verweven.

In de loop der jaren heb ik me uiteraard geschoold en verdiept in de facetten van het vak die voor mijn praktijkwerk van belang zijn. Deze nascholingen richten zich voornamelijk op de orthopedische klacht, die ook ontstaan kan zijn uit stressgerelateerde situaties.